Wij werken aan een splinternieuwe website met o.a. al onze klantcases. Medio Q4 live!

Webshop SEO Strategieën: Verhoog per direct je Online Zichtbaarheid in 2023

Webshop SEO strategieën
Deel deze blog

Webshop SEO Strategieën

In de steeds concurrerender wordende wereld van e-commerce is het optimaliseren van je webshop voor zoekmachines (SEO) niet meer optioneel, maar essentieel. Het kan het verschil betekenen tussen zichtbaar zijn voor je potentiële klanten of verloren gaan in de digitale ruis. Hier zijn enkele webshop SEO strategieën om je te helpen je online zichtbaarheid in 2023 te verhogen.

1. Maak gebruik van long-tail keywords

In tegenstelling tot kortere, meer generieke zoekwoorden, zijn long-tail keywords specifieker en hebben ze vaak een lager zoekvolume. Ze hebben echter een aanzienlijk hogere conversieration, voornamelijk omdat ze precies aansluiten bij wat de gebruiker zoekt.

Neem bijvoorbeeld het keyword “schoenen”. Hoewel dit een hoog zoekvolume heeft, is het ook zeer concurrerend en vaag. Een long-tail variant zoals “heren leren loopschoenen maat 42” is specifieker, minder concurrerend en waarschijnlijk relevanter voor de zoekintentie van de gebruiker. Maak gebruik van SEO-tools om relevante long-tail keywords te ontdekken en deze in je producttitels, -beschrijvingen en -meta tags te integreren.

2. Optimaliseer de snelheid van je site

webshop SEO strategieën

De laadtijd van je website heeft een directe impact op de gebruikerservaring. Volgens Google verlaat 53% van de mobiele sitebezoekers een pagina die langer dan 3 seconden nodig heeft om te laden. Dit betekent dat als je webshop langzaam laadt, je zowel potentiële klanten als zoekmachine rankings kunt verliezen.

Optimaliseer afbeeldingen, beperk het gebruik van zware scripts en plug-ins, en overweeg het gebruik van een Content Delivery Network (CDN) om de laadsnelheid te verbeteren.

Als je meer over laadtijd wilt leren, lees dan deze blog.

3. Optimaliseer je productbeschrijvingen

Productbeschrijvingen spelen een cruciale rol in zowel SEO als conversies. Elke productbeschrijving moet uniek zijn (dubbele content kan je SEO schaden), met relevante keywords die op natuurlijke wijze zijn geïntegreerd. Vergeet niet dat hoewel keywords belangrijk zijn voor zoekmachines, de inhoud uiteindelijk bedoeld is voor mensen. Maak je beschrijvingen dus informatief, boeiend en overtuigend. Dit is beter voor je online zichtbaarheid.

4. Voeg Alt-teksten toe aan afbeeldingen

Zoekmachines kunnen de inhoud van afbeeldingen niet ‘zien’, maar ze kunnen de alt-teksten lezen die aan deze afbeeldingen zijn gekoppeld. Alt-teksten moeten nauwkeurig de inhoud en functie van elke afbeelding beschrijven. Bijvoorbeeld, in plaats van een algemene alt-tekst zoals “productafbeelding”, kun je beter “heren leren loopschoenen maat 42” gebruiken.

5. Produceer waardevolle content

Content marketing is een krachtig instrument voor webshop SEO. Het produceren van relevante, waardevolle content trekt niet alleen organisch verkeer aan, maar helpt ook om de gemiddelde tijd die gebruikers op je site doorbrengen te verlengen, je domeinautoriteit te verhogen en waardevolle backlinks te verdienen. Overweeg het creëren van een blogsectie op je webshop waar je nuttige inhoud kunt delen, zoals how-to-gidsen, productreviews, en tips en trucs.

6. Implementeer Schema Markup

Schema Markup is een vorm van microdata die je aan je webpagina’s kunt toevoegen om zoekmachines meer gedetailleerde informatie te geven over je inhoud. Dit kan leiden tot rijkere zoekresultaten (zoals sterbeoordelingen, prijzen en voorraadstatus), wat op zijn beurt de zichtbaarheid van je zoekresultaten kan verhogen en de click-through-rate kan verbeteren.

Het implementeren van deze SEO-strategieën voor e-commerce kan je helpen om je online zichtbaarheid te verhogen in 2023 en daarna. Begin vandaag nog met het toepassen van deze tactieken en geef je e-commerce bedrijf de boost die het nodig heeft om te groeien en te bloeien in het digitale landschap.

7. Maak je Website Mobielvriendelijk

Met de gestage toename van mobiel internetgebruik is het hebben van een mobielvriendelijke webshop niet langer een optie, maar een must. Google maakt ook gebruik van mobile-first indexing, wat betekent dat de mobiele versie van je site als de primaire versie wordt beschouwd voor ranking doeleinden. Zorg ervoor dat je site responsive is, zodat hij goed weergegeven wordt op alle apparaten, van desktops tot smartphones.

8. Bouw Hoogwaardige Backlinks

waardevolle content voor webshop SEO

Backlinks, oftewel inkomende links van andere websites naar jouw webshop, zijn een van de belangrijkste factoren voor webshop SEO. Ze zijn als stemmen van vertrouwen in de ogen van zoekmachines: hoe meer kwalitatief hoogwaardige backlinks je webshop heeft, hoe betrouwbaarder en relevanter het lijkt voor zoekmachines.

Er zijn verschillende strategieën om backlinks te verkrijgen. Een populaire strategie is content marketing: het creëren van waardevolle, unieke content (zoals blogposts, handleidingen, infographics) die anderen natuurlijk willen delen en linken. Gastbloggen op relevante websites in jouw niche is een andere effectieve manier om backlinks te verkrijgen.

9. Optimaliseer je interne linkstructuur

Een goede interne linkstructuur helpt zoekmachines om de inhoud en structuur van je website te begrijpen, en het helpt gebruikers om gemakkelijk door je site te navigeren. Link waar mogelijk naar gerelateerde producten of blogposts op je site. Gebruik ook duidelijke en beschrijvende ankerteksten voor je links.

10. Implementeer een effectieve SEO strategie voor je lokale webshop

Als je een fysieke winkel hebt naast je webshop, kan lokale SEO je helpen om zichtbaar te worden voor mensen in je omgeving. Zorg ervoor dat je bedrijfsnaam, adres en telefoonnummer (NAP) consistent zijn op alle online platforms. Maak ook een Google Mijn Bedrijf-pagina aan en moedig tevreden klanten aan om je bedrijf te beoordelen.

Conclusie

Het verbeteren van je webshop SEO is een doorlopend proces dat geduld en toewijding vereist. Door de strategieën in dit artikel te volgen, kun je de online zichtbaarheid van je webshop in 2023 aanzienlijk verhogen.

Wil jij aan de slag gaan met het bouwen van een webshop, neem dan contact met ons op!

Altijd als eerste de nieuwste updates in je inbox?
Ontvang updates en leer van de beste
Meer content